Smidse

Gemeente Maasmechelen

• Inventarisatie Maasmechelen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Smidse

is beschermd als monument Smidse

Voormalige smidse uit eind 18de - eerste helft 19de eeuw.

Bakstenen gebouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Eén oorspronkelijk, rechthoekig, beluikt venster in een houten omlijsting; rechthoekige vensters in een gecementeerde omlijsting in de zijgevel; rondboogvenstertje in de zijgeveltop. Rechthoekige deuren in een houten omlijsting. Bakstenen korfboogpoort; een doorgetrokken dakschild vormt een luifel boven de poort. Zijgevels met aandaken, vlechtingen en topstuk; mergelstenen gevelsteen in de zijgevel aan straatzijde met thans onleesbaar opschrift. Recent aanbouwsel tegen de rechterzijgevel.