Molenhuis bij afgebroken Reigersmolen

Beschrijving

Achterin gelegen langgestrekt boerenhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw met voortuin en boomgaard. Woonhuis en stallingen in verlengde (nok parallel aan de straat).

Molenhuis bij zogenaamde Reigersmolen. Half-open houten standaardmolen opgericht in 1770. Beschermd bij Regentsbesluit van 31 december 1943 en ernstig beschadigd in 1944. Afgebroken in 1949 en bescherming geschrapt bij Koninklijk Besluit van 28 maart 1956.

Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerd bakstenen gebouw op gecementeerde plint; onderkelderde zuidzijde en vierde travee oostgevel met opkamervensters aan zuid- en oostgevels. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin. Geprofileerde en bepleisterde kroonlijst. Stallingen - voorheen vijf traveeën - met vernieuwde rechthoekige vensters. Oostelijke erfgevel met rechthoekige poort waarboven laadluik onder zadeldak. Zuidelijke zijgevel met korfboogvormig laadluik en hijsbalk onder zadeldak.

• HOLEMANS H. en LEMMENS P.J., Molens van de Voorkempen en van Groot Antwerpen, Sint-Niklaas, 1982, p. 101.

Auteurs: Wylleman, Linda

Aanvullende informatie

Uit onderzoek in het Rijksarchief in Antwerpen kan geconcludeerd worden dat de Reigersmolen niet in 1770, maar wel in 1787 werd opgericht in opdracht van brouwer Pierre Peeters. Een octrooi vermeldt volgende informatie: "A la Chambre des Comptes Avis sur la Requete de Pierre Peeters brasseur au village de Vrempt, tendante à obtenir une Octroij pour l'erection d'un moulin à vent à moudre graina, au centre du susdit village Bruxelles le 25 janvier 1787."

• Algemeen Rijksarchief Antwerpen, Raad van Financiën, n° 1930.
Auteurs: Haverals, Coi