Geografisch thema

Scharynckweg (Koekelare)

ID
15681
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15681

Beschrijving

Weg met een vrij recht tracé, doch één haakse bocht. Ligt in het verlengde van de Moerdijkbeek-West en volgt de Scharynckgracht. Het meest oostelijke deel van de weg vormt nog de grens met Moere (Gistel), het grootste westelijk deel vormt de grens met Zande.

De benaming "Scarinck" komt reeds voor in 1367, zie vermelding in charters: "in de Scaringhe anden Zantpolse" en "in Zande … in de scaringhe". In 1418 in een Charter van het Brugse Vrije: "in Couckelaere, noordwest vander kercke, inde jeghenote gheseit de Scaringhe". In 1492: "in Couckelaere … noordwest vander kerchen jn de scarynghe". In de Omloper Moere (Gistel) van 1522: "Dit beghindt west overe den Zandtwegh jnde Scharynghe westwaert streckende totten ghisteldyck, metter oostzijde jnden halfven zandtwegh, metter zuydhende anden Wulfaertsdyck”. In de kerklegger (1522) is er sprake van een “Scharyncrente".

Anno 2009, landelijke straat (akkerbouw) met verspreide hoevebouw en enkele kleine boerenarbeidershuizen (nummer 15 in 2008 in verbouwing). Nummer 3: restant van een kleine 19de-eeuwse hoeve: boerenhuis verbouwd rond het midden van de 20ste eeuw, houten gevelkapelletje en volgens blauwhardstenen naambordje zogenaamd "DE SCARYNGHE". De rechter zijgevel bewaart zijn 19de-eeuws karakter, zie cementering met schijnvoegen.


Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Koekelare

  • Is gerelateerd aan
    Scharynckweg (Zande)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Scharynckweg (Koekelare) [online], https://id.erfgoed.net/themas/15681 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.