St.-Sebastiaansplein

Beschrijving

Plein ten oosten van de Kerkstraat en het Fransmansplein. Plein van circa 1977, getypeerd door de huizen van de Rijkswachtkazerne (nummer 1). Naamgeving naar de in 1449 opgerichte Sint-Sebastiaansgilde (officieel octrooi van de Bourgondische hertog).

In 1962 verhuizen de burelen en de woning van de brigadecommandant van de rijkswacht van de Oostmeetstraat nummer 36 naar de Oostmeetstraat nummer 45, na enkele jaren worden ook die gebouwen te klein en in 1977 verhuist men naar de nieuwe rijkswachtgebouwen aan het Sint-Sebastiaansplein. De staat had hiervoor de terreinen van het verdwenen café-boerderij " 't Schuttershof" of het "Handbooghof", aangekocht, langs de toenmalige Kerstraat (oudste vermelding in de ommeloperkaart van 1705-1711). Het perceel van dit lokaal van de Sint-Sebastiaansgilde inclusief de tuin met pers werd omgedoopt tot Sint-Sebastiaansplein. In 1967 was de herberg samen met de 'gaaipers' gesloopt.

De kruisboogschutters kenden nog een heropleving na de Franse revolutie. Na de crisis van de jaren 1840-1850 gingen de Sint-Jorisgilde (zie Sint-Jorisplein) en de Sint-Sebastiaansgilde samen schieten op het "Schuttershof".

• ARREN R., De rijkswacht te Koekelare 1892-1980. Een historische documentaire, met een inleiding door Raf Seys, in Coclariensia. Jaarboek, jg.2, 1980, p. 54-58.
  • HEUS J., Documentatie over schuttersgilden in Koekelare, de oudste sportclubs, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 16, 2008, p. 85-129.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 48.

Auteurs: Vanneste, Pol