Zandestraat (Koekelare)

Beschrijving

Straat met een licht gebogen tracé in het verlengde en ten noorden van de Westmeetstraat. Vanaf het vijfarmig kruispunt met de Oostmeetstraat en de Wulfaertdijk loopt de Zandestraat met een recht tracé verder ongeveer tot aan de dorpskom met Zande.

Op de ommeloperkaart van 1705-1711 vormt het zuidelijk deel van de Zandestraat (tussen de Westmeetstraat en de Wulfaerdijk) een deel van de Westmeetstraat. Het volledige tracé, ook op grondgebied Zande, is grosso modo reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Zelfde naamgeving op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Op het primitief kadasterplan is de straat aangegeven als een landelijke straat met verspreide hoevebouw.

Anno 2008 is het landelijke karakter van de straat bewaard. Nummer 1: hoevesite minimaal teruggaand op de eerste helft van de 19de eeuw, zie aanduiding van hoeve met licht achterin gelegen erf met losse bestanddelen op het primitief kadasterplan (circa 1835). De hoeve wordt vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw herbouwd met aan de straat gelegen huis en boerenhuis: het huis met geïncorporeerde stalling heeft een verbouwd karakter, op het achtererf aanbouw van haakse stalling; in het verlengde van het huis geelbakstenen dwarsschuur onder zadeldak (rode mechanische pannen) met hoge rechthoekige poort en getoogd deurtje.

Nummer 2 A, gelegen aan een bocht van de weg: huis, vermoedelijk met geïncorporeerd werkhuis rechts, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw (nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846). Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), rechthoekige muuropeningen met afgeronde hoeken, onder strek (deels bewaard houtwerk), het vermoedelijke werkhuisgedeelte is gewijzigd door garagepoorten (in de achtergevel oorspronkelijke poortopening bewaard), in de linker zijgevel rondboogvenstertje.

Auteurs: Vanneste, Pol