Geografisch thema

Konijnenstraat

ID
15708
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15708

Beschrijving

Doodlopende straat/ steegje, haaks op de Bovekerkestraat, ten westen van de Vladslostraat en de Sint-Gertrudiskerk, loopt parallel met de Vladslostraat, en komt er via een haaks zijstuk ook op uit. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is deze straat aangegeven als "sentier nr. 14 de Bovekerke à la chapelle dite Bovekerke Kapelleje" of "Portweg". Deze 'sentier' loopt via een voetwegel westelijk veel verder dan het huidige straattracé (zie Vladslostraat).

Op de Ferrariskaart (1770-1778) is hier een concentratie van bebouwing weergegeven, maar de weg zelf is niet duidelijk opgetekend. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) was de Konijnenstraat één van de dichtst bebouwde straten van Bovekerke met voornamelijk aaneengesloten woon- en winkelhuizen (nummer 6). Zelfde situatie op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846.

Smalle straat/ steegje met aaneengesloten bebouwing, voornamelijk aan de noordzijde. Lage huizen van één, anderhalve à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, in kern daterend uit de 19de eeuw. Het begin van de straat is gemarkeerd door het hoekpand van de voormalige herberg "In den hert" (zie Bovekerkestraat nummer 192). Nummer 2: 19de-eeuws huis, witgeschilderde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag, getoogde muuropeningen (deels gewijzigd), bewaard houtwerk in de halve venstertjes.

Nummers 10-12: twee huizen op het einde van de straat, daterend uit het interbellum. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Nummer 10 is het gaafst bewaard: gecementeerde plint, rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei, bewaard houtwerk onder meer schuifraam.


Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Is deel van
    Bovekerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Konijnenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15708 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.