Baron Albert d'Huartlaan

Beschrijving

Lange laan vertrekkend aan het Dumonplein in Sint-Pieters-Woluwe, en eindigend aan de Steenweg op Mechelen in het zuiden van Kraainem. Vormt samen met de in het noorden aansluitende Koningin Astridlaan de voornaamste noord-zuidlopende verkeersas van de gemeente. Doorkruist het gebied van het vroegere bos van Stokkel, vlak ten oosten van en parallel met de gouvernementsweg, die de grens vormt met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Sint-Pieters-Woluwe).

Het Stokkelbos behoorde in de jaren 1920 toe aan de familie d'Huart. Toen Albert d'Huart in 1927 overleed, stichtten zijn erfgenamen "la Société Immobilière de Stockel" en trokken de Baron Albert d’Huartlaan doorheen het bos. Deze tot in 1960 met steengruis bedekte laan ontsloot het toen nog volledig beboste gebied van zuidelijk Kraainem (zie de topografische kaart van 1930, Dépot de la Guerre) voor villabebouwing.

Brede laan getypeerd door centraal een brede grasbedding geflankeerd door twee rijen knotwilgen. Aan weerszijden boven het straatniveau gelegen residentiële villabebouwing, grotendeels uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Enkel tussen de Grote Prijzenlaan en de Koningin Astridlaan vinden we aan de oostzijde rijbebouwing, waaronder de nummers 112-116 een groepje markante woningen vormen. Nummers 112-114 (beide kadastraal geregistreerd in 1948) zijn gekoppelde enkelwoningen in spiegelbeeldschema met twee bouwlagen en een souterrain. Doorlopende driezijdige erker, met telkens een rondboogdeur. Rechthoekige muuropeningen, segmentboogvormige garage. Nr. 116 (geregistreerd in 1942) is halfopen bebouwing met cottageallures onder mansardedak. Inspringende gevelvlakken, ronde erker, garage in souterrain.

Nummers 159-181, Essenlaan 1, 2 vormen een totaalontwerp van vrijstaande eengezinswoningen, vrij eenvoudig van opzet, naar ontwerp van Robert Schuiten en gebouwd in 1957. De woningen vertonen enkele telkens terugkerende elementen (breukstenen plinten, meestal overhoekse bakstenen fries, volumewerking) maar verschillen toch telkens op welbepaalde punten, zoals de toegang).

Nummer 262 is een opvallend begin 21ste-eeuws kubistisch volume onder plat dak met interessante lichtwerking in de hal (zenitale verlichting).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie C, 1942/17 (nummer 116), 1948/50 (nummers 112-114), 1957/86 (nummers 159-181), 1958/58.
  • BULTEEL G. 1980: Geschiedenis en evolutie van het wegennet te Kraainem, Kraainem, 37-39.
  • VAN LOO A. (red.). 2003: Repertorium van de architectuur in België, Antwerpen, 501.