Jozef Van Hovestraat

Beschrijving

Lange straat die Laag-Kraainem, in het noordwesten van de gemeente, doorkruist. Tussen de Kleinenbergstraat in de uiterste noordwestelijke hoek van Kraainem en de Kapelleplaats ten zuidoosten. Sinds 1914 genoemd naar burgemeester Jozef Van Hove, omwille van zijn 35-jarig burgemeesterschap. Hiervoor Crainhemstraat, Kerreweg, Steenstraete, Crainhemstraete.

In het zuidoostelijk gedeelte van de straat, tussen Kapelleplaats en Amédé Brackestraat, voornamelijk halfopen en rijbebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Meer naar het noordwesten oudere bebouwing, meestal eerste helft 20ste eeuw. Ten noordwesten van de Jef. Thumasstraat 20ste-eeuwse rijbebouwing, enkele laat 19de-, vroeg 20ste-eeuwse kernen (nrs. 1, 5, 7B, 20, 15-21). Ter hoogte van de Statieplaats wordt de Jozef Van Hovestraat onderbroken door de Woluwelaan en het viaduct van de E40.

Opvallende 18de-eeuwse traditionele hoeve op nummer 90-92. Iets verderop naar het noordwesten ligt ook nog een 18de-eeuwse boerenwoning (nr. 86). Beide vormen opvallende getuigen van het vroegere landelijke karakter in deze reeds vroeg verstedelijkte omgeving, waarschijnlijk sterk bespoedigd door de komst van de tramlijn en het tramstation aan het Statieplein, op het einde van de 19de eeuw.

Nummer 37 heeft een oude kern, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. De gevel is echter met baksteen (1ste verdieping) en natuursteenplaten (gelijkvloers) bekleed omstreeks het midden van de 20ste eeuw. Mogelijk reeds weergegeven op de Ferrariskaart, zeker op het primitief en gereduceerd kadaster. Door een hiaat in de natuursteenplaten afwerking zijn enkele sporen van een natuurstenen venster- of deuromlijsting te zien (negblokken). Ook de dakvorm (schilddak met de nok dwars op de straat) en –bekleding (Vlaamse pannen) wijzen op een oude kern. Achter de woning een aangehechte lange vleugel verdeeld in verschillende arbeiderswoningen, afgewerkt met een cementering met schijnvoegen, onder vernieuwd dak, geregistreerd in 1930.

Vermoedelijk 19de-eeuws boerenarbeidershuisje onder zadeldak (nummer 1), onlangs gerenoveerd met vervanging dak en schrijnwerk. Verspringt ten opzichte van de rooilijn. Nummer 115: vroeg 20ste-eeuwse dorpswoning met lijstgevel. De nummers 78-82 vormen een consistent geheel van typische vroeg 20ste-eeuwse gecementeerde lijstgevels. Voorts nummer 63 is een markante art-decogetinte woning met aangepaste begane grond.

Nummer 22-24 zijn twee lijstgevels in gele baksteen met rondbogige muuropeningen. In één baksteen stempel "C.H.V. Venlo Kessels". Nummer 20, rijwoning onder zadeldak, gecementeerde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen, Gesigneerd "cimenteerder C. Van Heffen 222 rue de l'agriculture Schaerbeek".

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie A, 1930/3.
  • BULTEEL G. 1980: Geschiedenis en evolutie van het wegennet te Kraainem, Kraainem, 7-51.