Geografisch thema

Koningin Astridlaan

ID
15736
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15736

Beschrijving

Lange laan, aangelegd tussen 1935-1937, en samen met de Baron Albert d'Huartlaan de voornaamste noord-zuidverbinding in Kraainem. Vertrekt in Kraainem-centrum aan de Vredeplaats achter het gemeentehuis en loopt recht naar het zuiden tot in Stokkel, waar de laan een vrij bochtig verloop kent en uiteindelijk aansluit op de Baron Albert d’Huartlaan. Eerst Vier-Armenlaan genoemd.

De Koningin Astridlaan wordt getypeerd door gevarieerde bebouwing, met in Stokkel en Kraainem-centrum dichte rijbebouwing, voornamelijk uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Het gedeelte hiertussen heeft wat meer open ruimte, voornamelijk aan de oostzijde, en een aantal appartementsgebouwen. Bijna halfweg, ter hoogte van de Kapellelaan, rond punt genoemd Koning Boudewijnplein. Hierop metalen kunstwerk "Evenwicht – Equilibre" van de hand van Rainer Gross (2000). Aan dit rond punt beeldbepalende moderne villa van 1964 (nr. 183). Even ten noorden hiervan aan de westzijde van de straat eenheidsbebouwing uit de vroege 21ste eeuw (171-177), met markante hedendaagse rijwoning (nr.179).

Verder zuidwaarts kruist de Koningin Astridlaan de drukke Wezembeeklaan, hier markante woning met modernistische toets, afgerond zadeldak, begane grond met bewaard schrijnwerk, indeling verstoord door ingrepen (nummer 257). Wat verder naar het zuiden is op de hoek met de Jules Adantstraat een plantsoen aangelegd met een buste van Koningin Astrid aan een bassin. Wanden van het waterbassin bekleed met blauwe mozaïeksteentjes. Opschriften "Victor Demanet", "offert par la F.N.I. section locale 10 x 1937 door de plaatselijke afdeling N.V.I. aangeboden".

Zuidwaarts, tussen de Oppemlaan en de Ferdinand Kinnenstraat is aan de oostzijde een park, met ten noorden een vroeg 20ste-eeuwse gemeenteschool (Ferdinand Kinnenstraat 76/Koningin Astridlaan 370). Nummer 349 is een cottagegetinte villa uit het interbellum.

  • BULTEEL G. 1980: Geschiedenis en evolutie van het wegennet te Kraainem, Kraainem, 39-40.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Gemeenteschool met onderwijzerswoning

  • Omvat
    Modern hoekpand

  • Omvat
    Standbeeld Koningin Astrid

  • Is deel van
    Kraainem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koningin Astridlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/15736 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.