Geografisch thema

Langestraat

ID
15737
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15737

Beschrijving

Zuid-noord lopende straat in Kraainem, vroeger Boschstraat, in het noorden uitkomend op de Koningin Astridlaan, in het zuiden op de François Vander Elststraat. Vormde samen met de Jules Adantstraat (vroeger ook Langestraat) en de Stokkelstraat een belangrijke verbindingsas tussen Kraainem en Stokkel (Potaardestraat), en dit tot de aanleg van de Koningin Astridlaan in het interbellum. Het tracé is nog grotendeels bewaard, enkel de aansluiting van de Jules Adantstraat op de Stokkelstraat (door middel van een voetweg genaamd de Vijftiendagwandvoetweg) verdween door de aanleg van de Prinses Jos. Charlottewijk. De Langestraat werd pas na de Tweede Wereldoorlog verhard.

Eenvoudige rijbebouwing, dikwijls opklimmend tot begin 20ste eeuw en interbellum. Nummer 69-71 doorsnee vroeg 20ste-eeuwse lijstgevels, nummer 69 met deels bewaard schrijnwerk. Nummers 91-97 eenheidsbebouwing uit het interbellum aansluitend bij het tuinwijkmodel.

  • BULTEEL G. 1980: Geschiedenis en evolutie van het wegennet te Kraainem, Kraainem, 19-20.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15737 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.