Geografisch thema

Molenstraat

ID
15738
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15738

Beschrijving

Op de Oude Baan na de meest noordelijk gelegen straat van Kraainem. Van west naar oost lopende straat, in het oosten aansluitend op de Tramlaan (Zaventem), in het westen komt ze samen met de Oude Baan uit op de Oudstrijderslaan. Via de Jef. Thumasstraat kwam ze op de Jozef Van Hovestraat uit en vormde zo een toegangsweg tot Laag-Kraainem.

Ter hoogte van de Steenweg op Zaventem bevinden zich achter de sporthal de restanten van de watermolen van Kraainem, gelegen op de Kleine Maalbeek. Deze beek (een samenvloeiing van de Sterrebeek en de Wezembeek) stroomt van oost naar west, en vloeit in Laag-Kraainem samen met de Woluwe. Slechts twee natuurstenen walmuren blijven over, een waterval markeert de positie van het rad. De molen was in bedrijf tot in de jaren 1960, en werd afgebroken in 1974. Tegen de straat staat een pijlerkapel gewijd aan Onze Lieve Vrouw, met opschrift "Uit dankbaarheid 1946". Deze werd opgericht door Hubert Backaert, de laatste molenaar.

  • S.N. 2000: Wandelen in Kraainem, uitgave naar aanleiding van "20 jaar de Lijsterbes", Kraainem.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Watermolen 1904

  • Is deel van
    Kraainem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15738 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.