Potaardestraat

Beschrijving

Vroeger Potaerdenberg, doorkruist de woonkern Stokkel van west naar oost, en vormt hier de voornaamste straat. In het westen vertrekkend op het Dumonplein (Sint-Pieters-Woluwe), in het oosten, op de grens met Wezembeek-Oppem splitsend in de De Grunnelaan en de Hertogenstraat. Deze laatste straat maakte deel uit van de oude weg die het kasteel van de Hertogen van Brabant in Tervuren met Brussel verbond.

Voornamelijk eenvoudige 20ste-eeuwse rij- en halfopen bebouwing, het westelijk deel sterk verstedelijkt, richting oost recentere woningen, eerder residentieel karakter.

Nummers 9-15: steegje met vroeg 20ste-eeuwse arbeiderswoningen (geregistreerd in 1902). Restant van een beluik, eenzijdig bebouwd. Kleurig beschilderde gevels onder zadeldaken met mechanische pannen, aangepaste muuropeningen.

Ertegenover tussen Potaardestraat 24 en 26 eind 19de-, vroeg 20ste-eeuws complex met achteraan bedrijfsgebouwen en opslagplaatsen onder respectievelijk zadeldak en lessenaarsdak met Vlaamse pannen. Aan de straatzijde woonhuis (oorspronkelijk café?) met droogzolder.

Nummer 39 is een art-decogetint café uit de jaren 1920. Nummer 172 met art-deco- en cottagereminiscenties, merkwaardige imitatieboomstamafsluiting van de voortuin. Nummer 174 art-decogetint, met opvallende vorstkam.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie C, 1902/13 (nummers 9-15).
  • BULTEEL G. 1980: Geschiedenis en evolutie van het wegennet te Kraainem, Kraainem, 8-51.