Barmbeekstraat

Beschrijving

Straat in het noorden van Beveren-Leie, vlakbij de grens met de gemeente Desselgem. De straat vertrekt vanaf de Leie, kruist de Grote Heerweg en loopt in zuidelijke richting naar de Deken De Bostraat. De straat is genoemd naar de Barmbeek die stroomt tussen de Grote en Kleine Heerweg en uitmondt in de Ezelbeek. Het zuidelijke gedeelte van de Barmbeekstraat volgt het verloop van de Barmbeek, waarna de beek afdraait naar de grens met Desselgem.

Op de figuratieve kaart van de parochies Desselgem en Beveren, opgemaakt in 1675 door Gudwalus van der Mariën, aangeduid als "Den groenen wegh"; weergave van twee hoeves aan de westzijde van de straat (zie nummer 21). De figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, geeft maar één hoeve weer aan de westzijde van de straat en duidt de straat aan als "den groenewegh". Vóór 1800 komen ook nog de benamingen "Groene Straetken", "Groene Straete" of "Groene Wech" voor. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de straat weergegeven als "Zelstraet" met als aanduiding "Chemin n° 12" en omschrijving "Chemin du hameau dit Driesch à la ferme Verhaeghe sur Desselghem". Volgens De Flou wordt de Barmstraat voor het eerst vermeld in 1846.

Tot het midden van de 20ste eeuw blijft de straat, op uitzondering van de dieper gelegen hoeve aan de westzijde, onbebouwd. In 1960 wordt de Ezelstraat, vermoedelijk verwijzend naar de Ezelbeek, omgedoopt in de Ooigemsestraat. Vanaf de jaren 1950-1960 vestigen bedrijven zich aan de oostzijde van de straat; de bedrijven nemen verder uitbreiding in de volgende decennia en worden ondergebracht in de industriezone nummer 9. Bij de algemene herschikking van straatnamen in 1990 wordt de Ooigemsestraat herdoopt in de Barmbeekstraat. Straat met licht gebogen verloop en wegdek van betonplaten. De westzijde van de straat is, uitgezonderd de dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen (nummer 21), onbebouwd. Klein bedrijventerrein voor middenschalige ondernemingen aan de oostzijde van de straat (zone nummer 9), grenzend aan de gemeente Desselgem.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 559: Figuratieve kaart van de rentegronden onder Sint-Pieters heerlijkheid van de hand van pastoor Gudwalus van der Mariën, 1675.
  • Adresboek van Beveren-Leie, s.l., 1978, p. 27.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Toponymische wandelingen door Beveren-Leie (2), in De Gaverstreke, jg. 12, 1984, p. 503-506.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1914, Deel I, kolom 536.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie