Briek Schotteplein

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Waregem
Deelgemeente Desselgem
Straat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Waregem (geografische inventarisatie: 01-01-2009 - 31-01-2010).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Pleintje in de dorpskern van Desselgem, gelegen op de hoek van de Liebaardstraat en de Meierie. Het plein is genoemd naar wielrenner Albéric Schotte (1919-2004), "de laatste Flandrien", aangezien hij jarenlang in Desselgem woonde en werd begraven op de begraafplaats van Waregem.

Pleintje ontstaan na de afbraak van herberg "De Melkerij" op de hoek van de Liebaardstraat en de Meierie, eertijds opgericht circa 1903 en waarvan de naam verwijst naar een toen in de buurt gelegen melkerij (ter hoogte van Liebaardstraat nr. 141). In 2005 wordt op het driehoekige plein een kunstwerk ter ere van Briek Schotte ingehuldigd en in 2006 wordt er aan de zijgevel van de naastgelegen woning (Liebaardstraat nr. 133) een grote kunstfoto van de wielrenner opgehangen.

  • DELANGE B., DUCATTEEUW E., De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen (4), in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 332-334.

Bron: Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Creyf, Silvie & Vanwalleghem, Aagje

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Desselgem

Desselgem (Waregem)

omvat Kunstwerk Briek Schotte

Briek Schotteplein zonder nummer, Waregem (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.