Moerewegel

Beschrijving

Straat vanaf de Moerestraat, over de Ringlaan verder lopend tot aan de Bisschophoekstraat. Eén bocht in de weg uitgezonderd, recht tracé. De Moerewegel vormde oorspronkelijk de kortste verbinding naar Moere (Gistel, het gedeelte van de Moerestraat vanaf de "Kapelhoek" is pas aangelegd in 1861). Bij de Bisschophoek nam men vervolgens de Ravegheersweg, de nu verdwenen Stokerijwegel en de Corduaweg naar Moere.

Het huidige tracé is reeds weergegeven op historische kaarten, doch gedeeltelijk als weg en gedeeltelijk als sentier. Op de Ferrariskaart (1770-1778) loopt de 'wegel' dood op de hoeve Moerewegel nummer 37, op het primitief kadasterplan (circa 1835) een weg tot aan de genoemde hoeve, en vervolgens in stippellijn aangeduid en dus een voetpad. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als "sentier nr. 29 de Couckelaere-Moere" of toen reeds de "Moerewegel/".

Het begin van de Moerewegel vanuit de Moerestraat ongeveer tot aan de huidige Ringlaan (de vroegere trambaan) werd in de volksmond het "Elektriekenstraatje" genoemd naar de elektriciteitscentrale die Georges Piers de Raveschoot er enkele jaren vóór de Eerste Wereldoorlog (1907) installeerde en die na de oorlog nog een tijdje door het gemeentebestuur uitgebaat werd. In de jaren 1960-1970 is deze centrale nog in gebruik als lasschool van de RVA. In 1980 wordt ze afgebroken.

Het eerste deel van de straat van de Moerestraat tot de Ringlaan is druk bebouwd. Over de Ringlaan een aantal boerenarbeidershuizen met 19de-eeuwse kern, met verbouwd karakter. Nummer 11: huisje haaks op de straat, grotendeels vernieuwde witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Nummer 22: huisje haaks op de straat, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen), in de linker zijgevel betralied keldervenstertje op onderdorpel van grijs gesmoorde klompjes, onder geelbakstenen strek, voorts gewijzigde rechthoekige muuropeningen. Nummer 26: eveneens haaks op de straat geplaatst huis onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met deze van nummer 22). Vervolgens villabouw uit het laatste kwart van de 20ste eeuw en sociale verkaveling Moerewegel vanaf 1976.

• DEREEPER T., Koekelare in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentbriefkaart 14.
  • GELLYNCK P., Een gemeentelijke verkaveling te Koekelare. Van concept tot realisatie, een continu proces, in Kwaliteit van de ruimtelijke omgeving (Fundamenten, 2), 1988, p. 111-128.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 47, 53.
  • Straatnamen – aflevering 4, in De Roepsteen, informatieblad voor Groot Koekelare, april 2002, p. 2.

Auteurs: Vanneste, Pol