Geografisch thema

Heidedreef

ID
15771
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15771

Beschrijving

Hellende straat ten zuiden van het centrum, tussen het Dwersbos en de Grasmusdreef, waar ze parallel mee loopt. De straat staat al op de Ferrariskaart (1771-1777) en heette vroeger de Ziekenstraat, maar waar deze naam juist vandaan komt is niet duidelijk.

Bij het begin van de straat ligt het zogenaamde "Kentonplein", een driehoekig begraasd pleintje als convergentiepunt van de Heidedreef, het Dwersbos en de Vijversdreef. Centraal staat het beeld van een "Engelse gentleman", gesigneerd 2000, J. Roig, een Linkebeekse kunstenaar. Door het succes van hun verzustering beslisten Saint-Lambert-du Lattay en Linkebeek in 1995 één van de weinige drieledige verzusteringscharters te ondertekenen met het dorpje Kenton in Devon. Het charter werd in 1996 in Devon ondertekend. In 2000 kwam de delegatie naar Linkebeek en bij die gelegenheid werd het Kentonplein ingehuldigd.

De noordzijde van de straat vertoont grotendeels residentiële bebouwing uit de 20ste eeuw, zoals de op nr. 23 gelegen villa "Les Sitelles", een karakteristieke villa uit het begin van de 20ste eeuw met cottage reminiscenties, opgetrokken uit rode baksteen met decoratief gebruik van witte baksteen onder een sterk overkragend complex dak. Nummer 29 is een stuk recenter. Deze woning werd in 1958 gebouwd naar ontwerp van Roger De Winter, die in de periode 1950-1954 intensief samenwerkte met architect Lucien Engels. Het is een typische modernistische woning met rechthoekige volumes, veel glas, dragende betonstructuren en witgeschilderde baksteen. In 2008 werd er een verdieping aan de woning toegevoegd. De zuidzijde van de straat die afloopt naar de vallei van de Jezuïetenbeek is nagenoeg onbebouwd. Enkel op het einde, in de bocht richting Grasmusdreef, is er bebouwing. De hier gelegen nummers 44 en 46 hebben een prachtig uitzicht op de vallei.

  • S.n. 2008, Ontdek Linkebeek... langs 6 wandelingen met uitleg, Linkebeek, 22.

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heidedreef [online], https://id.erfgoed.net/themas/15771 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.