Woonwijk Dennenoord

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwijk Dennenoord

Beschrijving

Zes blokken van telkens per drie of per vier gekoppelde bel-etage-eengezinswoningen, geschikt rondom een pleintje toegankelijk via de Potaardestraat, in 1955 ontworpen door Willy Van Der Meeren (EGKS-woningen, Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal), gebouwd in 1957, kadastraal geregistreerd in 1958. Twee van de zes blokken flankeren de toegang tot het pleintje en kijken uit op de Potaardestraat. Opgebouwd volgens modulair systeem met betonstructuur en bakstenen zijwanden.

Wooneenheden van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De inkom en garage bevinden zich telkens op het gelijkvloers. Rechthoekige vensters en deuren, schrijnwerk nagenoeg overal vervangen, Potaardestraat 156 heeft nog het originele stalen schrijnwerk. De deuren in Dennenoord 1, 4, 9 en 12 hebben nog hun oorspronkelijk uitzicht met de handgreep typerend voor Van der Meeren.

Gelijkaardig uitzicht en concept als het Esdoornenhof te Kraainem, van de hand van dezelfde architect.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie B, 1958/52.
  • BEKAERT G. & STRAUVEN F. 1971: Bouwen in België 1945-1970. Brussel, 360-361.