Geografisch thema

Brugsestraat (Zedelgem)

ID
15786
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15786

Beschrijving

De rechte staatsbaan (N368) verbindt Zuidwege met de dorpskern van Aartrijke. De grens met Aartrijke kruist de straat ongeveer halfweg, de straat heeft op grondgebied Aartrijke dezelfde naam. Volgens kadaster aangelegd circa 1854 en langs beide zijden beplant met eiken, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gekapt worden voor brandhout. Het kadaster registreert in 1858 de aanleg als "Chaussée de Bloemendale à Eerneghem". Op een mutatieschets van 1905 staat "Steenweg naar Aertrycke".

Om de troepen aan het IJzerfront te bevoorraden legt de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog langs de Brugsestraat een spoorverbinding aan tussen het station van Zedelgem en de tramlijn Brugge-Leke, met een "Klein Bahnhof Süd" juist voor de Groenestraat.

Woonstraat hoofdzakelijk met vrijstaande en halfvrijstaande huizen en koppelwoningen. Concentratie van woningen aan het kruispunt Zuidwege, verder eerder schaarse en verspreide bewoning met enkele landerijen. De oudste bebouwing (nummer 151, landarbeiderswoning en nummer 153) kan teruggaan tot vóór 1830 maar wordt later aangepast. De straat wordt onder andere getypeerd door enkele eenvoudige huizen of koppelwoningen uit het interbellum. Het betreft enkelhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldaken (mechanische pannen) getypeerd door rechthoekige muuropeningen met betonnen lateien.

Beperkte commerciële activiteit, voornamelijk in de omgeving van het kruispunt Zuidwege.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1851/29, 1858/10, 1905/19, 1931/29.
  • ARNOU P., De bevrijding van Zedelgem in 1944, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 2, nr. 3, 1981, p. 87-96, p. 118-127.
  • DECEUNINCK V., Zedelgem gedurende de Eerste Wereldoorlog, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis pastoor Ronse, jg. 12, nr. 2, 1991, p. 72.
  • DECEUNINCK V., De Zedelgemse gemeentehuizen, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 25, nr. 3, 2004, p. 84.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Zedelgem

  • Is gerelateerd aan
    Brugsestraat (Aartrijke)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brugsestraat (Zedelgem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/15786 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.