Gemeentehuis van Boom

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Boom

Beschrijving

Gemeentehuis in neoclassicistische stijl, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat).

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op hoge sokkel van arduin. Markerende schijnvoegen, kordons en brede houten kroonlijst op consoles, klossen en tandlijst. Ingangsrisaliet met rondboogpoort (initialen NCV in sleutel), bekronend balkon en bel-etagevenster onder waterlijst en gebogen fronton. Rechthoekige omlijste vensters met fijne ijzeren leuningen op de hoofdverdieping.

Auteurs: Plomteux, Greet