Kuilputstraat

Beschrijving

Rechte straat tussen de Brugsestraat en de Torhoutsesteenweg. De Moubeek kruist de Kuilputstraat ter hoogte van nummer 98. De brug over de Moubeek heeft een bakstenen balustrade.

De straat wordt als "cuylstraete" reeds vermeld in de ommeloper van 1674. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) vormt de straat als Chemin n° 22, "Kuylputstraet. Chemin de Zedelghem au cabaret le Lion d' or" één geheel met de huidige Dokter Adriaensstraat en loopt door tot aan de Torhoutsesteenweg. Op mutatieschetsen van het kadaster wordt de omgeving aangeduid met "Gentweg Hoek" en de straat met "Gentstraat" (circa 1928). Zowel op de Atlas als op een kaart door de Duitse bezetter opgesteld tijdens de Eerste Wereldoorlog is nauwelijks bebouwing te zien.

Woonstraat waarvan de oudste bebouwing opklimt tot het begin van de 20ste eeuw (zie nummers 98-100). Eenheidsbebouwing bestaande uit koppelwoningen van twee bouwlagen uit het interbellum gekenmerkt door muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken onder lateien. Voorts vrijstaande woningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Dominerende aanwezigheid van een bedrijventerrein onder andere met een filiaal van de firma CNH (zie L. Claeysstraat) en enkele houtbedrijven in het blok gevormd met de Torhoutsesteenweg.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1928/55.
  • ARNOU P., De bevrijding van Zedelgem in 1944, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 2, nr. 3, 1981, p. 87-96, p. 118-127.
  • CAPPON G., De ommelooper der prochie van Zedelgem. Pieter Lust, landmeter, Zedelgem, 1996.
  • DECEUNINCK V., Zedelgem gedurende de Eerste Wereldoorlog, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 12, nr. 2, 1991, p. 67-80.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien