Geografisch thema

Krinkelweg

ID
15855
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15855

Beschrijving

Landelijke weg in een bocht lopend van en naar de Noordstraat, gelegen in de noordhoek van Aartrijke. De weg wordt gedwarst door de Bekegembeek

Staat vroeger gedeeltelijk gekend onder de naam "Noordstraat", samen met de Dwarsstraat en de Zabekestraat. De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgezoomd met bomen. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) volgt het zuidelijke wegdeel samen met de Dwarsstraat het tracé van de weg beschreven als Chemin n° 9, "Noordstraet. Weg van den Zeeweg naer het einde van den Brugschen heirweg". Vanaf de Krinkelweg vertrekt in noordelijke richting een voetweg beschreven als Chemin n° 26, "Noordwegel. Voetweg van de Noordstraet naer den Eerneghem Boterweg". Door de aanleg in 1956 van de Noordstraat opgesplitst. Het noordelijk wegdeel volgt op de Atlas de weg beschreven als Chemin n° 4, "Jabbekestraet. Groote weg van Aertrycke naer Jabbeke eindigende aen de Provinciale baen".

Van oudsher schaarse, landelijke bewoning, onder meer bestaande uit enkele grote hoeves teruggaand tot de 18de eeuw (zie nummer 1, nummer 13). Enkele boerenarbeiderswoningen. Nummer 10, gelegen in een bocht van de straat, staat al op de Ferrariskaart en is circa 1903 vergroot zie huidig. Nummer 18 met grote schuur dateert volgens zegsman van 1911.

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de ankerplaats "Vloethemveld" ten oosten aan de straat grenst.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1903/6.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Cattevijver

  • Omvat
    Hoeve Groot Noordhof

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Kapel Onze-Lieve-Vrouw

  • Is deel van
    Aartrijke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Krinkelweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/15855 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.