Litterveldstraat

Beschrijving

Licht bochtige weg tussen de Brugsestraat en de Brugse Heirweg. Naam verwijzend naar voormalig veldgebied, zogenaamd "Litterveld", gelegen in de ruime omgeving van het kasteel "Litterveld", zie Brugsestraat nummer 144.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld met verspreide hoevebouw en afgezoomd met bomen. De straat loopt door bosrijk gebied aangeduid als "Bois Krekaertvyver". Staat op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) als bedieningsstraatje aangeduid als Chemin n° 19, "Boschstraet of Pauvre Leutestraet. Servitudeweg van den Brugschen heirweg omtrent het Gehucht Zabbeke naer de Faliestraet". De verbinding met de Faliestraat is door de aanleg van de Brugsestraat in 1858 onderbroken.

Van oudsher een landelijke straat met verspreide bebouwing opklimmend tot de 18de eeuw (zie nummer 9). De woning nummer 8, mogelijk met oudere kern maar met 20ste-eeuws uitzicht. Aan de ingang staat een bakstenen pijlerkapel met betraliede rondboognis en overwoekerd door klimop.

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat gedeeltelijk loopt door de relictzone "Plateau van Wijnendale en Aartrijke".

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien