Geografisch thema

Rozeboomstraat

ID
15867
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15867

Beschrijving

Tamelijk rechte, landelijke straat, met twee bochten van 90°, tussen de Torhoutsesteenweg en de Moubekestraat. Genoemd naar herberg "De Rooseboom" die in 1696 reeds zou verdwenen zijn. Vermeldingen van de herberg komen echter nog voor in de 18de eeuw. Er zou ook een hofstede "de Rooseboom" hebben bestaan. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) staat het gehucht De Roozeboom vermeld. De straat wordt van noord naar zuid gedwarst door de Moubeek en de Noosbeek.

Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778), op de Atlas bestaat het tracé als landwegel waarlangs een weinig bewoning. Een oostelijke aftakking van de weg (nu leidend naar de hoeve nummer 9) maakt op de Ferrariskaart deel uit van een met bomen afgezoomde landweg vertrekkend vanaf de Moubekestraat en met een bocht in oostelijke richting gedeeltelijk het tracé volgend van de Kronemolenstraat (zie Veldegem). Op de Atlas staat deze voetweg beschreven als Chemin n° 30, "Roozenboomwegel. Voetweg van het Gehucht den Roozenboom naer Aertrycke". Deze weg loopt heden vanaf nummer 9 verder als onverharde landweg in oostelijke richting aansluitend bij de Kronemolenstraat.

De straat wordt getypeerd door verspreide hoevebouw waarvan de oudste (zie nummer 9) opklimt tot de 18de eeuw. Voorts enkele hoeves, al dan niet achterin gelegen en aangepast of verbouwd. Sommige met 19de-eeuwse kernen (nummer 6, nummer 23), nummer 2 met gebouwen uit het interbellum. Nummer 7 is als woonhuis gerenoveerd.

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat gedeeltelijk loopt door de relictzone "Vallei van de Moubeek", waarbinnen de Moubeek als lijnrelict opgenomen is.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • JANSSENS D., Bijdrage tot de geschiedenis van de Mauwehofstede. 1549-1800, in Artiriacum. Tijdschrift van de heemkring Ambacht Aertrijcke, jg. 24, nr. 2, 2001, p. 1-19.
  • JANSENS D., Van toeval gesproken, in Artiriacum. Tijdschrift van de Heemkundige kring Ambacht Aertrijcke, jg. 24, nr. 1, 2001, p. 14.
  • POLLET J., Enkele gegevens over 'Noortover' in Aartrijke en zijn bewoners anno 1695, in Noortover: driemaandelijks tijdschrift met archeologie, geschiedenis, heemkunde, folklore, genealogie, heraldiek, letterkunde, kunst over Aartrijke, Bekegem, Eernegem, Ichtegem, Loppem, Veldegem, Zedelgem, jg. 2, nr. 3, 1989/90, p. 51-57.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Aartrijke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rozeboomstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15867 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.