Schoolstraat

Korte bochtige straat in het centrum van Aartrijke tussen de P. Mervilliestraat en de Brugsestraat.

Op een kaart (1778) van de dorpskern aangeduid als "nieuwe straete". Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) vormt de Schoolstraat samen met een deel van de Brugsestraat, het noordelijk wegdeel van de Ossebilkstraat en de Wildebeekstraat de Chemin n° 8, "Literveldstraet of Ossenbilkstraet. Weg van Aertrycke naer Zedelghem komende in de Molebekestraet aen de Herberg de Berkenhage". Deze lange weg, leidend naar de herberg "De Berkenhage" komt uit op de Moubekestraat. Tussen 1910 en 1951 loopt de tramlijn Brugge-Leke achter de schoolgebouwen (zie nummer 19).

Beeldbepalende aanwezigheid van een scholencomplex. Aan de zuidkant van de straat wordt in 1792 door pastoor Carolus Hamerlijnck een armen- of spinschool opgericht (nummers 14-16). Beeldbepalende aanwezigheid, sedert 1851 van de gemeenteschool (zie nummer 19). Vanaf 1861 wordt de armenschool ingericht als gemeentelijke meisjesschool. In 1869 wordt een vrije school opgericht aan de noordkant van de straat (zie P. Mervilliestraat nummer 8). Circa 1851 wordt door de dis van Aartrijke een gemeenteschool opgetrokken (huidig nummer 21). Circa 1873 wordt het schoolgebouw vergroot en een huis (vermoedelijk de onderwijzerswoning, thans verdwenen) opgetrokken. De school wordt verder uitgebreid in 1937, 1981 en de jaren 1990. Vanaf circa 2000 worden gemeenteschool en vrije school (zie P. Mervilliestraat nummer 8) samengevoegd tot "VRIJE BASISSCHOOL AARTRIJKE". Meerdere gebouwen waarvan de oudste dateren van circa 1880 bestaande onder meer uit een laag bruinbakstenen gebouw onder schilddak (zwarte, mechanische pannen). Schoolgebouwen uit verschillende bouwperiodes rond de speelplaats gegroepeerd. Moderne straatvleugel in gele baksteen met portaal onder halfrond dak.

Voorts woonstraat met woningen waarvan enkele teruggaan tot de 19de eeuw, het laag huis nummer 23 op de hoek met de Prof. Nelisstraat heeft aangepaste muuropeningen. Enkele woningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw en een appartementsgebouw.

Kleinschalige, industriële functie ingevuld door een wasserij (nummer 28).

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1851/16, 1873/10, 1909/10, 1937/18, 1981/30, 1997/37.
  • NAERT U., "Den Tram" te Aartrijke, in Ledenblad heemkundige kring David Jonckheere, jg. 9, nr. 35, 1984, p. 84-92.
  • POLLET J., Bijdragen tot de geschiedenis van Aartrijke (1740-1814), Zedelgem, 1986, p. 160-171.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien