Geografisch thema

't Veld

ID
15871
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15871

Beschrijving

Landweg met bochtig verloop en meerdere aftakkingen tussen de Ichtegemsestraat en de Eernegemsestraat. De straat loopt door voormalig veldgebied op de Ph. Vandermalenkaart (circa 1850) aangeduid als "Gemeente Veld". Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het hoofdtracé gedeeltelijk afgezoomd met bomen. Het zuidelijk tracé loopt eerst door een akkergebied met schaarse bewoning, het noordelijk deel noordwaarts door onontgonnen veldgebied met vijvers.

Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) is het hoofdtraject beschreven als Chemin n° 6, "Eerneghemweg. Weg van Aertrycke naer Eerneghem beginnende aen den Brugschen heirweg passerende over het Gehucht Gemeeneveld". De oostelijke aftakking is een bedieningsweg beschreven als Chemin n° 21bis, "De Veldstraet. Servitudeweg van de Zeeweg naer het Gemeenteveld". Vanaf de hoofdweg vertrekken enkele landwegen aangeduid als "Bezondere Weg". In het ontgonnen veldgebied, verdeeld in percelen liggen verspreid de woningen van de landarbeiders.

Deze typische veldbewoning is tot op heden herkenbaar en wordt weerspiegeld door de verspreide bebouwing, meestal bestaande uit lage landarbeiderswoningen waarvan sommige teruggaan tot de tweede helft van de 19de eeuw (nummer 59, nummer 63, nummer 67). Bij nummer 22 ligt een verlaten hoeve waarvan het oudste gebouw (links) met deuromlijsting in gesinterde baksteen teruggaat tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). In 1830 als tweewoonst aangeduid, later wordt rechts een nieuw woonhuis met geïncorporeerde stalling gebouwd en de tweewoonst omgezet naar een landgebouw.


Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Aartrijke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: 't Veld [online], https://id.erfgoed.net/themas/15871 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.