Albert Van Caloenstraat

Beschrijving

Rechte straat tussen de Steenbrugsestraat en de Leon Van Ockerhoutstraat, gelegen ten noorden van de dorpskern, tegenover het kasteeldomein van het "Kasteel van Loppem", gebouwd in opdracht van de adellijke familie van Caloen (zie Steenbrugsestraat nummer 26A, 26B en 28).

Woonstraat met vrijstaande of halfvrijstaande woningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. In het begin van de straat sedert 1975 beeldbepalende aanwezigheid van het jeugd- en cultuurcentrum met sportaccommodatie "DE STROOIEN HANE" (nummer 2). In het complex wordt een hoeve opgenomen die al staat aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1845). Jeugdbewegingen vinden er een onderkomen vanaf 1992, de parking met plantsoenen is aangelegd in 1998.

• RAMON A., LEROY P.J. (ed.), Gebouwen en wegen: enkele belangrijke realisaties, in LEROY P.J., Vier maal een is vijf. Terugblik op 25 jaar fusiegemeente Zedelgem, Zedelgem, 2003, p. 86.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien