Geografisch thema

Lac

ID
15895
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15895

Beschrijving

Naam van een kort straatje, eerder de oprit vanaf de Autobaan, leidend naar de zogenaamde 'Lac van Loppem', gelegen ten zuiden van de E40/A10. Deze Lac is ontstaan als ontginningsput van zand in de jaren 1930 voor het aanleggen van de verhoogde beddingen van de E40/A10 of autosnelweg Brussel-Oostende. De put is circa 6 ha groot en 13 meters diep. Aanvankelijk "Byttebiers put" genoemd naar de Gentse aannemer die de snelweg aanlegt. De Lac wordt een geliefd recreatieoord voor de bevolking van Loppem, Brugge en omgeving. Sedert 1957 uitgebaat met camping.

Tegenwoordig ook dienend als waterwinningsgebied, visrijk water met rietkragen. De Lac is omringd door een weg met aan het zuidelijke deel enkele residentiƫle woningen en omgeven door bos en groen.

  • DENYS B., Van Byttebiers put tot Lac van Loppem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 25, nr. 1, 2004, p. 4-19.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lac [online], https://id.erfgoed.net/themas/15895 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.