Geografisch thema

Merkemveldweg

ID
15898
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15898

Beschrijving

Rechte straat vertrekkend vanaf de Pierlapont en uitlopend in een bosdreef leidend naar het domein "Merkemveld".

Eerste straatdeel met recentere aanleg en deeluitmakend van een verkaveling die zich grotendeels op grondgebied Zedelgem bevindt. Vrijstaande huizen met tuinen uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. De weg volgt gedeeltelijk de grens met Zedelgem.

Het tweede wegdeel loopt in het bos- en natuurgebied "Merkemveld" en kruist de Kerkebeek. Brug met rechte betonnen overwelving en bakstenen balustrades.

Gelegen op vroegere leengronden van de familie van Outryve de Merckem op voormalig veldgebied, een uitloper van het grote Bulskampveld (zie Beernem). Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het veld nog niet ontgonnen. Vanaf het einde van de 18de eeuw begint de familie van Outryve de Merckem met de omzetting van de moerassige heidegebieden tot bossen. Hiertoe richten ze een buitengoed op (Zeedijkweg nummer 38). Er worden rechte dreven getrokken en de ontstane percelen worden met bomen beplant.

Bosgebied bestaande uit gemengd loof- en naaldhout in de zuidhoek van Loppem. Natuurgebied op de grens met Waardamme en vóór de aanleg in de jaren 1970 van de autosnelweg Brugge-Kortrijk (E403/A17) aan de oostzijde één geheel vormend met het natuurgebied "Doeveren" (zie Oostkamp, Waardamme).

Het zuidwestelijk deel van het domein hoort bij kasteel "Baesveld" (zie Baesveld nummer 2) met voormalig kasteeltoegang gemarkeerd door bakstenen pijlers ter hoogte van de Zeedijkweg (zie Zeedijkweg).

Sedert het begin van de jaren 1980 standplaats van "Hopper Jeugdverblijf Merkenveld" beheerd door de vzw Scouts en Gidsen Vlaanderen met gebouwen uit de jaren 1980-1990, de vzw beschikt over 30 ha in gebruik als speelbos en kampeerweide. Sinds 1984 wordt 12 ha als gemeentedomein beheerd door de gemeente Zedelgem.

In het bos beperkte bebouwing met de opvallende woning van architect Stéphane Beel (Gent) (nummer 26) en de als woning verbouwde oranjerie (nummer 28) van het vroegere kasteel "Baesveld".

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat loopt de straat door de relictzone "Kasteelparken en bosgebied Oostkamp".

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • Boschvogelroute Zedelgem, Aartrijke, s.d., p. 7.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kapel Onze-Lieve-Vrouw

  • Omvat
    Oranjerie

  • Omvat
    Pijlerkapel

  • Omvat
    Villa M

  • Is deel van
    Loppem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Merkemveldweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/15898 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.