Bezembindersstraat

Beschrijving

Korte, rechte verbindingsstraat tussen de Koning Albertstraat en de Stroelputstraat. Staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1844). Op een kaart in 1917 opgesteld door de Duitse bezetter is het tracé met enkele woningen getekend. De naam van de straat verwijst naar één van de bezigheden van de vroegere veldbewoners, die zich aan de rand van het veld vestigen en zich als kostwinning bezighouden onder meer met klompen maken en bezembinden.

Het latere grondgebied van Veldegem bestaat uit onontgonnen veldgebied, als uitloper van het Bulskampveld (zie Beernem), met een combinatie van heide, vijvers en moerassen. In 1624 komen de inwoners van de parochie Zedelgem met de dorpsheer overeen dat zij, tegen betaling van een jaarlijkse som, gebruik mogen maken van deze gronden voor het weiden van hun dieren, het steken van turf en het snijden van gras. Hiernaast zijn er dijken opgetrokken, waardoor visvijvers ontstaan voor het kweken van zoetwatervis, een goedkoper en verser alternatief voor zeevis, met een grote afzetmarkt in de steden.

Op de Ferrariskaart (1770-1178) is een duidelijk onderscheid te maken tussen het gebied in de onmiddellijke omgeving van de Torhoutsesteenweg. Gekenmerkt enerzijds door een afwisseling van bossen en huizen met landerijen, met hier en daar drassige terreinen. Anderzijds, meer zuidoostelijk, een groot onontgonnen gebied, bestaande uit heide, doorspekt met moerassige stukken en visvijvers. De vijvers zijn toegankelijk via een netwerk van paadjes, maar er is weinig tot geen bebouwing.

Op het einde van de 18de eeuw krijgen de veldgebieden een nieuwe bestemming. Door nijpend houtgebrek loven de opeenvolgende overheden premies uit voor het bebossen van de velden. De omzetting naar bossen gebeurt door het trekken van rechte dreven in dambordpatroon. De dreven worden afgeboord met hoog opschietende bomen en de ontstane percelen ingevuld met verschillende boomsoorten, afhankelijk van de ondergrond. Vanaf circa 1840 worden de bomen gerooid en wordt de vrijgekomen grond - verrijkt met een humuslaag - in gebruik genomen als landbouwgrond om tegemoet te komen aan de noden van de groeiende bevolking. Het zuidoosten van Veldegem is in ieder geval nog bebost tot circa 1850 (zie Ph. Vandermaelenkaart).

Woonstraat met rijhuizen, vrijstaande of halfvrijstaande woningen uit de loop van de 20ste eeuw. Nummer 22 is een lage, halfvrijstaande arbeiderswoning wellicht opklimmend tot circa 1900. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met gewijzigde vensteropening. Nummer 10 (circa 1900) is een dubbelhuis van anderhalve verdieping in rode, verankerde baksteen met overhoeks geplaatste muizentandfries onder de dakgoot.

• VANHEVEL A., Krakkepad te Veldegem, in Het andere erfgoed in Ginter. Eindwerken erfgoedbegeleiders 2004, Torhout, 2004, p. 140.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien