Boutensdreef

Beschrijving

Tamelijk rechte straat in de uiterste zuidhoek van Veldegem. De straat vertrekt vanaf de Torhoutsesteenweg en wordt verdergezet als Cijnsdreef, tot aan de Korenbloemstraat op het grondgebied van Torhout. Het oostelijk deel van de straat vormt samen met de Cijnsdreef de grens met Torhout. De straat kruist van west naar oost de spoorweg Brugge-Kortrijk (sedert 1846) en de Veldbeek. De straat ligt tot 1920 (zelfstandigheid van Veldegem) deels op het grondgebied van Aartrijke en deels op het grondgebied van Torhout (zie Torhout). De naam van de straat verwijst naar de familie Boutens, die in 1754 heel wat percelen bos in deze omgeving bezit. Een kaart van 1762 beeldt de eigendommen van François en Bernardus Boutens af, gelegen "in een jegenote genaempt de Leepe".

Het latere grondgebied van Veldegem bestaat uit onontgonnen veldgebied, als uitloper van het Bulskampveld (zie Beernem), met een combinatie van heide, vijvers en moerassen. In 1624 komen de inwoners van de parochie Zedelgem met de dorpsheer overeen dat zij, tegen betaling van een jaarlijkse som, gebruik mogen maken van deze gronden voor het weiden van hun dieren, het steken van turf en het snijden van gras. Hiernaast zijn er dijken opgetrokken, waardoor visvijvers ontstaan voor het kweken van zoetwatervis, een goedkoper en verser alternatief voor zeevis, met een grote afzetmarkt in de steden. Op de Ferrariskaart (1770-1178) is een duidelijk onderscheid te maken tussen het gebied in de onmiddellijke omgeving van de Torhoutsesteenweg. Gekenmerkt enerzijds door een afwisseling van bossen en huizen met landerijen, met hier en daar drassige terreinen. Anderzijds, meer zuidoostelijk, een groot onontgonnen gebied, bestaande uit heide, doorspekt met moerassige stukken en visvijvers. De vijvers zijn toegankelijk via een netwerk van paadjes, maar er is weinig tot geen bebouwing.

Landweg met een drietal vrijstaande woningen.

• RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen van de Collectie Karel Mestdagh, nr. 10: Figuratieve kaart van de eigendommen van François en Bernardus Boutens, 1762.
  • POLLET J., Enkele gegevens over 'Noordover' te Zedelgem, in Noortover: driemaandelijks tijdschrift met archeologie, geschiedenis, heemkunde, folklore, genealogie, heraldiek, letterkunde, kunst over Aartrijke, Bekegem, Eernegem, Ichtegem, Loppem, Veldegem, Zedelgem, jg. 1, 1989/90, nr. 1, p. 3- 4.
  • VANHEVEL A., Het Plaisiersbos een jong ontginningsgebied, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 22, nr. 1, 2001, p. 22-23.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien