Directeurswoning van Bloemmolens Rypens

Beschrijving

Voormalige directeurswoning van de zogenaamde Bloemmolens Rypens, gelegen in de onmiddellijke omgeving van de fabriek; aansluitende arbeidershuizen. Herenhuis in second-empirestijl van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat); te dateren 1856 (volgens eigenaar).

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op hoge sokkel waarin rechthoekige keldervensters met afgeronde bovenhoeken. Licht gemarkeerd deurrisaliet met eenvoudig balkon op consoles. Respectievelijk rechthoekige en spiegelboogvensters in geriemde omlijsting met lekdrempel op consooltjes. Op de hoofdverdieping mooi stucwerkdecor boven de ramen en paneel met rozet op de borstwering. Originele houten vleugeldeur in dubbel geprofileerde omlijsting. Beëindiging met brede houten kroonlijst op klossen en tandlijst boven als mezzanino uitgewerkt fries.

Auteurs: Plomteux, Greet