Hollevoordestraat (Veldegem)

Beschrijving

Laatste wegdeel met recht verloop (vanaf de Moubeek aan de grens met Zedelgem tot aan de Torhoutsesteenweg) van een lange, kronkelende, landelijke weg die vertrekt in Zedelgem (zie Zedelgem, Hollevoordestraat) vanaf de Berkenhagestraat. Hollevoorde is een oud toponiem dat verwijst naar een doorwaadbare plaats of voorde over de Moubeek. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) en de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) staat de "Ferme Hollevoorde" (huidig nummer 24) aangeduid. De oudst gekende vermelding van de hofstede dateert volgens De Flou van 1522. De naam van de straat komt voor het eerst voor in 1674.

Op de Atlas volgt de huidige Hollevoordestraat een deel van het noordelijke tracé van Chemin n° 13, "Veld ou Hollevoordestraat. Ouden Yperweg. Chemin de Zedelghem au hameau dit den Strooypit". Deze weg loopt op de Atlas vanaf de Torhoutsesteenweg verder tot aan de grens met Torhout bij het gehucht "Den Strooiput". De huidige Langenhoekstraat, en gedeelten van de Boudewijn Hapkenstraat en Rembertstraat, in de zuidhoek van Veldegem, volgen het zuidelijke deel van deze "Ouden Yperweg". De oostelijke afsplitsing hoort op de Atlas, vóór de aanleg van de Brugsestraat (1854), bij Chemin n° 12, "Lijstersstraet. Chemin de la ferme Adriaen, Pierre, au chemin dit Kruyshillestraet".

Op de Ferrariskaart (1770-1778) gedeeltelijk afgezoomd met bomen en afgebeeld met schaarse hoevebouw. De Ph. Vandermaelenkaart toont dezelfde situatie. Het landelijke karakter met verspreide hoevebouw (onder andere nummer 32 zogenaamd "VEULENHOVE" zie bord) is tot op heden bewaard gebleven. De hoeves staan meestal reeds op de Ferrariskaart maar zijn in de loop van de 19de en de 20ste eeuw aangepast of herbouwd. Reeds vóór 1889 aanwezigheid van de zogenaamde "Hollevoordekapel".

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat gedeeltelijk loopt de straat door de relictzone "Vallei van de Moubeek", waarbinnen de Moubeek als lijnrelict opgenomen is.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1925, Deel VI, kolom 195-196.
  • FONTEYNE N.E., Schets ener geschiedenis der gemeente Veldegem, in Zilleghem Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 10, nr. 1, 1989, p. 36.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien