Geografisch thema

Hutstraat

ID
15926
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15926

Beschrijving

Licht bochtige straat tussen de Veldegemsestraat en de Kloosterstraat met de Kleine Hutstraat als zuidelijke aftakking. De naam is afkomstig van de wijknaam Hut, verwijzend naar de heerlijkheid "Den Houtschen" (zie Loppem). Op een kaart van Zedelgem in 1917 getekend door de Duitse bezetter aangeduid als "Syslooer-Str.".

Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778), in de omgeving staat een bosgebied aangeduid. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) te zien met huidig tracé, de straat vormt er samen met de huidige Collevijnstraat en Veldegemsestraat (gedeeltelijk) de Chemin n° 8, "Colvynstraet. Chemin du cabaret dit le Lion d'or vers Ruddervoorde".

Landelijke straat met verspreide bebouwing onder andere bestaande uit vrijstaande voormalige landarbeiderswoningen zie nummer 3, opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw. Nummer 6 is gerenoveerd en heeft schrijnwerk naar oud model, nummer 12 met recentere muuropeningen en nummer 28 met aflijnende tandenlijst. Nummer 34 was in oorsprong een tweewoonst zie bouwsporen. Rode verankerde baksteen boven opvallende gecementeerde plint met imitatievoegen en onder zadeldak (Vlaamse pannen), verzorgd uitgewerkte gevelkapel in de zijgevel met bekronend kruis.

  • DECEUNINCK V., Zedelgem gedurende de Eerste Wereldoorlog, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis pastoor Ronse, jg. 12, nr. 2, 1991, p. 67-80.
  • DENYS B., Pastoor Joannes Vuylsteke en het ontstaan van de proosdij Veldegem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 17, nr. 2, 1996, p. 54.
  • FONTEYNE N.E., Schets ener geschiedenis der gemeente Veldegem, in Zilleghem Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 10, nr. 1, 1989, p. 36, p. 38.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Veldegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hutstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15926 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.