Koningin Astridstraat

Beschrijving

Rechte weg die de dorpskern van Veldegem, vanaf de Rembertstraat, in zuidoostelijke richting verbindt met de weg naar Ruddervoorde (zie Oostkamp). Loopt met een knik tot aan de brug over de autosnelweg Brugge-Kortrijk (E403/A17) (tevens de gemeentegrens), vanaf hier op grondgebied Ruddervoorde verdergezet als Veldegemsestraat. Halverwege kruist de straat de Langendijkbeek. Hoofdstraat van Veldegem, vormt met de Koning Albertstraat, liggend in elkaars verlengde, de hoofdas waarlangs Veldegem is geëvolueerd tot een straatdorp. Naamgeving als eerbetoon na het overlijden van koningin Astrid (1905-1935), koningin van België tussen 1934 en 1935. Daarvóór ook "Steenweg van Zedelghem naar Veldeghem" genoemd. In de jaren 1980 wordt de omgeving van de kerk (zie Koning Albertstraat) en de gemeenteschool herschikt. Tussen 2005 en 2007 wordt de straat heraangelegd tot aan het kruispunt met de Acaciastraat.

De straat loopt door voormalig veldgebied, een uitloper van het Bulskampveld (zie Beernem). Op het einde van de 18de eeuw is het veld nog een onontgonnen moerasgebied, nagenoeg zonder bewoning zie de Ferrariskaart (1770-1778). In de eerste helft van de 19de eeuw wordt het veld uitgebaat als bosgebied en aangelegd in dambordpatroon doorsneden met rechte perceleringsdreven, zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen (1844) en de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850). De latere straat loopt grosso modo door het "Hoogeveld" (zie Hoogveld). In de tweede helft van de 19de eeuw wordt het bos omgezet tot landbouwgrond maar met behoud van het drevenpatroon, nog herkenbaar in meerdere straten in de zuidoosthoek van Veldegem. Een van die dreven geeft de aanzet tot de latere Koningin Astridstraat en Koning Albertstraat. Deze laatste zal in westelijke richting worden doorgetrokken tot aan de Torhoutsesteenweg, wellicht in de jaren 1850-1860. Tot aan de oprichting en uitbreiding van de gemeente in 1920 hoort de straat slechts tot aan de Halfuurdreef (toenmalige grens met Ruddervoorde) bij Veldegem.

In 1865 wordt voor de groeiende bevolking en de nieuwe parochie van Veldegem, in de uithoek van de gemeente Zedelgem, een kerk (zie Koning Albertstraat), pastorie en school (zie Kloosterstraat, straatinleiding) gebouwd langs de toenmalige Sparrendreef op gronden geschonken door de familie Muscar-de Mersseman. Een bewonerskern ontstaat vlakbij de kerk. Op de hoek met de Rembertstraat laat de familie Muscar-de Mersseman een rij huizen bouwen, in de volksmond "Lange reke" genoemd (nu vervangen door recente bebouwing), onder toezicht van Frederic Modde. Deze vooraanstaande Veldegemnaar wordt later schepen (in 1882) en is bewoner van de pachthoeve zie Ruddervoordsestraat nummer 183. Het gemeentehuis van Veldegem (zie Markt nummer 1) is tot de jaren 1950 gevestigd in herberg "'t Gemeentehuis", op de hoek met de Rembertstraat vlak tegenover de kerk.

Straat met meerdere functies. Het begin van de straat wordt bepaald door de aanwezigheid van de kerk, school (zie Koning Albertstraat nummer 2) en enkele handels- en horecazaken. Woonstraat met lintbebouwing, aaneengesloten in en buiten de dorpskern verspreid. Oudste bebouwing oplopend tot circa 1900 (zie nummer 6). Enkele huizen uit het interbellum zoals nummers 41-43 met bewaard schrijnwerk, koppelwoningen (nummers 85-87) met betonnen lateien en het vrijstaand dubbelhuis nummer 95. Voorts recentere, vrijstaande of halfvrijstaande woningen en in de dorpskern enkele appartementen.

Landelijke bewoning met enkele hoeves vanaf de Langendijkbeek. Nummer 60 is achterin gelegen en toegankelijk via een bekiezelde oprit. Enkele losse bestanddelen rond een begraasd en bekiezeld erf met woonhuis en geïncorporeerde stalling gebouwd circa 1840 en vergroot circa 1927, dan wordt ook de schuur opgetrokken. Nummer 50, met losse bestanddelen dateert zie jaartal in de zijgevel van het woonhuis van "1890", latere wijzigingen. Met voorliggende weide en gedeeltelijk omwald.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1846/1, 1927/66.
  • Militaire stafkaart, 1861, herzien in 1911.
  • Boschvogelroute Zedelgem, Aartrijke, s.d., p. 7.
  • BONDUEL L., Het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 56-57, p. 59, p. 63.
  • DENYS B., Parochie Veldegem: sterke rank aan de Zedelgemse wijnstok, in Zedelgem 900 jaar, Zedelgem, Heemkundige Kring "Pastoor Ronse", 1989, p. 35-36, p. 38, p. 44.
  • DENYS B., De schoolstrijd te Veldegem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 16, nr. 1, 1995, p. 13-15.
  • DENYS B., De eerste achttien jaren van Veldegemse zelfstandigheid (1921-1939). Veldegem tijdens het interbellum: een brok emo-geschiedenis, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 26, nr. 2, 2005, p. 53.
  • DENYS B., Veldegem tijdens het interbellum (2) (1921-1939), in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 26, nr. 3, 2005, p. 86-87, p. 94.
  • S.n. Herinrichting dorpskern Veldegem, in Info Zedelgem, jg. 23, nr. 3, 2005, p. 3.
  • RAMON A., LEROY P.J., Gebouwen en wegen: enkele belangrijke realisaties, in LEROY P.J. (ed.), Vier maal een is vijf. Terugblik op 25 jaar fusiegemeente Zedelgem, Zedelgem, 2003, p. 87.
  • VANHEVEL A., Krakkepad te Veldegem, in Het andere erfgoed in Ginter. Eindwerken erfgoedbegeleiders 2004, Torhout, 2004, p. 141.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien