Krakkeweg

Beschrijving

Landelijke straat met zuidoostelijk verloop vanaf de Torhoutsesteenweg en eindigend in twee doodlopende vertakkingen. De naam is afkomstig van het zogenaamd 'krakke', een ander woord voor heide, de typische veldvegetatie. De weg volgt gedeeltelijk de loop van de Lepemolenbeek.

Maakt oorspronkelijk deel uit van de "Iperwegh", één van de verbindingswegen tussen Brugge en Ieper, via Torhout (zie Lepemolenstraat en Torhoutsesteenweg), en wordt als dusdanig vermeld in de ommeloper van 1674. Is een restant van de weg, zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen (1844), Chemin n° 37, "Binnestraet. Chemin de celui dit Kruyshillestraet à celui dit Colvynstraat" aansluitend op Chemin n° 8, "Colvynstraet. Chemin du cabaret dit le Lion d'or vers Ruddervoorde", de huidige Collevijnstraat (zie Zedelgem). Doodlopend sedert de aanleg in 1846 van de spoorweg Brugge-Kortrijk. Op een kaart van 1917 getekend door de Duitse bezetter is het eerste rechte wegdeel afgezoomd met bomen.

Landelijke en verspreide bewoning. Op de plaats van de achterin gelegen hoeve nummer 3 staat op de Atlas slechts een klein volume getekend. Op de kaart van 1917 met huidige configuratie. Losse bestanddelen rond een onverhard erf met vernieuwd woonhuis en schuurstalvolume.

• CAPPON G., De ommelooper der prochie van Zedelgem. Pieter Lust, landmeter, Zedelgem, 1996.
  • VANHEVEL A., Krakkepad te Veldegem, in Het andere erfgoed in Ginter. Eindwerken erfgoedbegeleiders 2004, Torhout, 2004, p. 140.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien