Kronemolenstraat

Beschrijving

Landelijke straat tussen de Torhoutsesteenweg en de Wolfstraat met hoekig verloop. Genoemd naar de zogenaamde "Kronemolen" die in 1790 bij de herberg "De Gouden Kroon" langs de Torhoutsesteenweg (zie Torhoutsesteenweg nummer 428) wordt opgericht. De houten standaardmolen staat op de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850), in 1929 wordt de molen gesloopt.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Ph. Vandermaelenkaart vormt het zuidelijke straatdeel een onderdeel, samen met de huidige Poorterijstraat (zie Aartrijke), van een lange verbindingsweg afgezoomd met bomen richting Wijnendale (zie Torhout) tussen de Hollevoordestraat en de Aartrijksestraat. Het tracé is tot op heden bewaard, het stuk tussen de Kronemolenstraat en de Poorterijstraat is nu een landweg. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) is het huidige, hoekige tracé herkenbaar als voetweg of perceelsafbakening.

Van oudsher landelijke straat met vanaf de 19de eeuw verspreide bewoning bestaande uit enkele landarbeiderswoningen. Nummer 2 gaat terug tot vóór de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830), de eigenaar is dan Pieter Verplancke, een wever uit Zedelgem. Het huis wordt uitgebreid circa 1869 en 1884. Ook de daglonerswoning nummer 10 (nu in gebruik als opslagruimte) staat er al in 1830 en wordt circa 1884 uitgebreid. Het verwaarloosde pand, met gecementeerde voor- en achtergevel (gedeeltelijk) heeft nog enkele houten kozijnen. Nummer 24 is een dwars geplaatst dubbelhuis in verankerde, bruine baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) van "1864" zie jaarsteen. Oorspronkelijk een tweewoonst, deze wordt circa 1876 herleid tot een woning en vóór 1881 vergroot. Het werkhuis, achteraan het erf, dateert uit die periode.

Voorts meestal vrijstaande woningen uit de 20ste eeuw. De lage werkmanswoning, nummer 15, daterend van circa 1923 werd later aan beide zijden aangebouwd.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1858/14, 1869/24, 1876/9, 1884/74, 1884/72, 1884/13, 1923/2.
  • Militaire stafkaart, 1861, herzien in 1911.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien