Leegveldstraat

Beschrijving

Korte, rechte verbindingsstraat tussen de Lepemolenstraat en de Veldegemsestraat. De straat staat met gelijkaardig tracé op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1844) beschreven als Chemin n° 20, "Heerestraat. Chemin de celui dit Lepemolenstraet à celui dit Burshouwsstraet".

Van oudsher schaarse, verspreide landelijke bewoning. Op de Ferrariskaart staan ten zuiden van de straat enkele huizen in een omhaagd perceel, op de Atlas een drietal hoeves.

De bebouwing van nummer 1 gaat terug tot vóór de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830) maar is sterk vernieuwd circa 1953. De hoeve nummer 2 dateert volgens zegsman van 1823 (zie jaartal in een balksleutel). Oorspronkelijk een tweewoonst maar volgens kadastergegevens circa 1851 teruggebracht tot een woning waartegen circa 1863 een stal wordt gebouwd. Uitbreidingen circa 1953 en 1977 van woonhuis en toevoegen van landgebouwen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1851/53, 1863/90, 1953/23, 1953/19, 1977/28.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien