Markt

Beschrijving

Plein gelegen ten noorden van de Koningin Astridstraat. De huidige aanleg dateert uit de tweede helft van de jaren 1980 wanneer naast het toenmalige gemeentehuis (nummer 1) weiden worden vervangen door appartementen en winkels en het ruime plein van parkeerplaatsen en plantsoentjes wordt voorzien.

Het oude gemeentehuis, Markt nummer 1 dateert van 1957 en is ontworpen door architect Jozef Priem (Brugge). Sedert de fusie in 1977 met Zedelgem dienstdoend als deelgemeentehuis waar ook een afdeling van de lokale politie is gevestigd. Lage, verankerde baksteenbouw in historiserende stijl gebaseerd op lokale voorbeelden. Getypeerd door gebruik van witsteen voor de doorlopende banden, kruis- en bolkozijnen met geblokte omlijstingen en segmentboogvormige ontlastingsbogen en dakvensters met trapgevels. De verhoogde begane grond boven een kelderverdieping is toegankelijk via een witstenen bordestrap. Deur met neobarokke, geprofileerde omlijsting met oren en sluitsteen met het wapen van Zedelgem. Vensters met halve luiken en glas in lood.

Gemeentehuis opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

• RAMON A., LEROY P.J., Gebouwen en wegen: enkele belangrijke realisaties, in LEROY P.J. (ed.), Vier maal een is vijf. Terugblik op 25 jaar fusiegemeente Zedelgem, Zedelgem, 2003, p. 87-88.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien