Steenovenstraat

Beschrijving

Korte, rechte straat tussen de Rembertstraat en de Halfuurdreef. Naam afkomstig van de steenovens die hier in de omgeving werden geplaatst voor het bakken van de bouwstenen van de Veldegemse kerk (1863-1865).

De straat loopt door voormalig bos- en veldgebied, zogenaamd "De Lepe" (zie Lepemolenstraat) of "Zuidwege", dat op het eind van de 18de eeuw bijna het hele grondgebied van het huidige Veldegem beslaat. Dit veld bestaat overwegend uit woeste gronden als uitloper van het grote Bulskampveld (zie Beernem) die zich over een breedte van ongeveer drie kilometer uitstrekt tussen Torhout en Loppem. Het veld bestaat uit heide, verspreide bossen en talrijke vijvers en moerassen. Op het einde van de 18de eeuw is het veld nog een onontgonnen moerasgebied, nagenoeg zonder bewoning zie de Ferrariskaart (1770-1778). Op een kaart van 1917 opgesteld door de Duitse bezetter staat de straat nog niet aangeduid.

Enerzijds woonstraat waarvan de noordkant hoort bij een verkaveling aangelegd in 1988. De zuidkant wordt sedert 1972 bepaald door de aanwezigheid van een begraafplaats.

• DENYS B., Pastoor Joannes Vuylsteke en het ontstaan van de proosdij Veldegem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 17, nr. 2, 1996, p. 67-68.
  • RAMON A., LEROY P.J. (ed.), Gebouwen en wegen: enkele belangrijke realisaties, in LEROY P.J., Vier maal een is vijf. Terugblik op 25 jaar fusiegemeente Zedelgem, Zedelgem, 2003, p. 89.
  • VANHEVEL A., Het Plaisiersbos een jong ontginningsgebied, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 22, nr. 1, 2001, p. 22-23.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien