Wolfstraat

Beschrijving

Landelijke, licht bochtige straat vanaf de Torhoutsesteenweg, verdergezet op grondgebied Zedelgem aldaar uitgevend op de Moubekestraat. Met zuidelijke aftakking in het verlengde van de Kronemolenstraat. Ongeveer halverwege kruist de Moubeek, tevens de grens tussen Veldegem en Zedelgem, de straat. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) is het huidige, hoekige tracé herkenbaar als voetweg of perceelsafbakening. Op een militaire stafkaart van 1861, herzien in 1911 staat de straat getekend (zie huidig).

Van oudsher landelijke straat met vanaf de 19de eeuw verspreide bewoning bestaande uit enkele landarbeiderswoningen. Nummers 5 en 11, beiden met gecementeerde gevels gaan terug tot vóór de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830). Nummer 5 wordt volgens kadastergegevens vóór 1885 gedeeltelijk herbouwd. Nummer 11, oorspronkelijk een tweewoonst, is circa 1878 tot één huis samengevoegd.

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat gedeeltelijk loopt de straat door de relictzone "Vallei van de Moubeek", waarbinnen de Moubeek als lijnrelict opgenomen is.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1878/13, 1892/53.
  • Militaire stafkaart, 1861, herzien in 1911.