Zuidveldstraat

Beschrijving

Doodlopende, rechte weg vanaf de Karperstraat. De naam verwijst naar het voormalige bos- en veldgebied, zogenaamd "De Lepe" (zie Lepemolenstraat) of "Zuidwege", dat op het einde van de 18de eeuw bijna het hele grondgebied van het huidige Veldegem beslaat. Dit veld bestaat overwegend uit woeste gronden als uitloper van het grote Bulskampveld (zie Beernem) die zich over een breedte van ongeveer drie kilometer uitstrekt tussen Torhout en Loppem. Het veld bestaat uit heide, verspreide bossen en talrijke vijvers en moerassen. De aanwezigheid van slechts enkele paden maakt het gebied moeilijk toegankelijk en quasi onbewoond. Op het einde van de 18de eeuw is het veld nog een onontgonnen moerasgebied, nagenoeg zonder bewoning zie de Ferrariskaart (1770-1778). Enkele schaarse wegen lopen door het veld. In de eerste helft van de 19de eeuw wordt het veld aangelegd in dambordpatroon, doorsneden met rechte perceleringsdreven en uitgebaat als bosgebied, zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen (1844) en de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850). In de tweede helft van de 19de eeuw wordt het bos omgezet tot landbouwgrond maar met behoud van het drevenpatroon, nog steeds herkenbaar in het huidige stratenplan van Veldegem.

Op de Atlas is hier geen bebouwing te zien. Op een kaart van Zedelgem in 1917, getekend door de Duitse bezetter, staat de weg aangeduid als landwegel met ten oosten ervan enkele woningen.

Landelijke, verspreide bewoning opklimmend tot het begin van de 20ste eeuw. Bij de hoeve (nummer 3) is het woonhuis vernieuwd. Het dubbelhuis (nummer 8) met bijhorende stallingen, heeft aangepaste muuropeningen. Uit het interbellum zijn het diephuis met gecementeerde tuitgevel (nummer 5) en het dubbelhuis (nummer 7) met jaarankers "1929".

• DECEUNINCK V., Zedelgem gedurende de Eerste Wereldoorlog, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis pastoor Ronse, jg. 12, nr. 2, 1991, p. 67-80.
  • VANHEVEL A., Het Plaisiersbos een jong ontginningsgebied, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 22, nr. 1, 2001, p. 22-23.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien