Diksmuidebaan

Beschrijving

Weg met een kaarsrecht en oost-west gericht tracé vanaf de Torhoutbaan in het oosten van Ichtegem tot aan de grens met Koekelare. Ter hoogte van het kruispunt met de Arthur Coussensstraat en de Kortemarkstraat (noord-zuid gerichte as) vanouds aanwezigheid van herbergen. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) is de naam "cabaret en guittet" aangeduid. Op de Atlas der Buurtwegen" (circa 1841) is het "cabaret den Reiger" aangeduid in de omgeving van de baan.

De weg Wijnendale-Beerst (huidige Diksmuidebaan) is een typische kaarsrechte Theresiaanse weg, in 1769-1771 op eigen kosten aangelegd door keurvorst Karl Theodor, heer van Wijnendale, dit met het oog op transport en verkoop van bomen uit het "Wijnendalebos". Er was een tolbareel op het kruispunt met het gehucht "De Reiger".

De Reigermolenstraat is een korte straat met gebogen tracé ten noorden van de Diksmuidebaan, hier stond tot 1955 de "Reigermolen", een houten staakmolen van 1771. De molen was beschermd als monument bij B.S.G. van 14/04/1944 en werd gesloopt in 1955, de bescherming is opgeheven in 1983. De molen was in gebruik tot 1930, daarna bouw van een mechanische maalderij.

De Diksmuidebaan loopt grotendeels door landelijk gebied. Verspreide bebouwing, opvallend zijn een aantal huizen met geïncorporeerde stalling onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met de Diksmuidebaan). Eveneens vallen een aantal gedateerde panden op, van het einde van de18de eeuw tot het einde van de 19de eeuw. Nummer 204: boerenarbeiderswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, rode baksteenbouw onder pannen zadeldak, huisgedeelte met rechthoekige muuropeningen onder gecementeerde lateien (bewaard houtwerk typisch voor de jaren 1930), links schuurtje met schuifpoort, rechts stalling met verbouwd straatparement.

• HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 93-95, 102.
  • NAERT U., De Oostenrijkse weg Wijnendale-Diksmuide (1769-1771), in Noortover: driemaandelijks tijdschrift met archeologie, geschiedenis, heemkunde, folklore, genealogie, heraldiek, letterkunde, kunst over Aartrijke, Bekegem, Eernegem, Ichtegem, Loppem, Veldegem, Zedelgem, jg. 5, nr. 3, 1992/93, p. 43-49.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie