Heuvelstraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé ten zuiden van de Zuidstraat, loopt uit op de Korenstraat. Recente naamgeving mogelijk naar reliëf in het terrein. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid als "chemin privé".

Landelijke straat met weiden en akkers. Nummers 12 en 18 zijn twee boerenarbeidershuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw, haaks op de straat geplaatst: witbeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint, gevat onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), gedeeltelijk verbouwd karakter. Nummer 12 is volgens het kadaster in 1889 gebouwd door een landbouwer uit het naburige Eernegem. Nummer 31 is een achterin gelegen hoeve op een heuveltop, zie benaming "'T HEUVELHOF" op houten naambord. Losse bestanddelen met U-vormige opstelling rondom het erf, nieuw huis en recente loodsen. Rode verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (rode Vlaamse pannen). De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835) met losstaande bestanddelen op L-vormige plattegrond en een vrijstaand bakhuis (in 1903 afgebroken), eigenaar is dan een kruidenier uit Brugge. Het kadaster noteert in 1942 de vergroting van het bestaande landgebouw aan de oostzijde en de bouw van een nieuw landgebouw aan de westzijde in 1942 (correctie van oudere toestand). Stalling (ten oosten van erf), een deel van deze stalling is reeds aangeduid op de het primitief plan, de rest dateert uit het einde van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw: laadvenster oplopend in puntgevel met windbord, getoogde en korfbogige muuropeningen onder strek, twee dichtgemetselde wagenhuispoorten. Dwarsschuur (ten westen van het erf), uit het einde van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw: asemgaten, dichtgemetselde schuurpoort (achtergevel).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1890/24 (Heuvelstraat nr. 12).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1884/65, 1903/39, 1941/68, 1942/13 (nr. 31).

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie