Keibergstraat

Beschrijving

Straat met een licht gebogen en deels haaks tracé vanaf het kruispunt met de Engelstraat/ Melkerijstraat, over de Lookhuisstraat tot aan de Diksmuidebaan. Maakt op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) samen met (een deel van) de huidige Melkerijstraat deel uit van de "Chemin nr. 3 du Bois dit Wynendaele au hameau het Alf Barriertje (Eerneghem) par le Cabaret dit den Reyger et par l'Ecole de Sr De Wulf" of de "Coolveldstraete". Op een mutatieschets van 1880 wordt de straat evenals het begin van de huidige Melkerijstraat "Wijnendale Straat" genoemd. De benaming Keibergstraat komt reeds voor op een mutatieschets van 1941. De benaming Keibergstraat verwijst vermoedelijk naar het reliëfrijke tracé van de weg. Het tracé van de weg is niet correct weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778). Door de teloorgang van het "Goed ter Loochuuse" in de 18de eeuw vermindert het belang van de Lookhuisstraat ten voordele van dat van de Keibergstraat.

Het begin van de straat wordt gemarkeerd door de industriële gebouwen van de voormalige melkerij (zie Engelstraat nummer 76b). Nog deels landelijke straat, weides met knotwilgen. De sporthal van circa 1976, op de hoek met de Sportlaan is eveneens beeldbepalend voor de straat. Verspreide bebouwing onder meer van hoeves. Nummer 58: vrijstaand (boeren)arbeidershuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, rode baksteenbouw onder pannen zadeldak, aflijnende baksteenfries, rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken (vernieuwd houtwerk), links lage poort onder ijzeren I-balk. Nummer 75 is een vrijstaand huis, blijkens jaarsteen in 1937 gebouwd: rode baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder vernieuwd pannen zadeldak, rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei met geometrische motieven (vernieuwd houtwerk), aansluitend stalletje onder pannen zadeldak.

• Archief Ruimte en Erfgoed Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnr. W/01963.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1880/11, 1941/103.