Kortemarkstraat

Beschrijving

Straat met een recht tracé vanaf de Arthur Coussensstraat/ Diksmuidebaan tot op grondgebied Kortemark. Het huidige rechte tracé dateert van circa 1886, wanneer de oude meer kronkelende weg doorgetrokken, rechtgetrokken en verbreed wordt, zie kadaster. De weg is echter reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841): het gaat om een kronkelend tracé ten zuiden van de Ruidenbergstraat/ Zuster Clarastraat (Steenstraat) tot in Kortemark. De verbinding tussen de Diksmuidebaan en de Steenstraat werd gemaakt door een wegel.

De straat wordt gekenmerkt door recente villabouw, voorts nog landelijk gebied met verspreide, deels achterin gelegen hoevebouw. Nummer 20/ hoek Ruidenbergstraat (bij het veldwerk in 2009 in renovatie): hoevetje vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw (site nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1841); aan de straat gelegen boerenhuis (vernieuwd parement en muuropeningen) met geïncorporeerde stalling, bij de stalling getoogde muuropeningen onder strek, toegang tot het achterliggende erf via gekasseide erfoprit en ijzeren hekken, nutsgebouwen op L-vormige plattegrond, schuurgedeelte met dakschild (rode Vlaamse pannen), dichtgemetselde schuurpoort aan de straatzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1886/7.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie