Lage Weg

Beschrijving

Weg met een kronkelend doodlopend tracé vanaf de Torhoutbaan, doodlopend op de spoorweg. De tracés zijn verstoord door de spoorweg. Tracé vermoedelijk nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid als "Sentier nr. 19" of de "Geuzeboschwegel", echter met lichtjes ander tracé vanaf de Torhoutbaan.

Landelijke weg omgeven door weides. De straat daalt af naar een beekvallei, dit is vermoedelijk een verklaring voor de naamgeving. Op het einde van de straat, verbouwde hoeve zogenaamd "HOF TER BEKE" zie houten naambord, houten staakkapel met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bij de erftoegang. Nummer 22: achterin gelegen hoeve, als site reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841), het boerenhuis met dubbelhuisopstand heeft gedeeltelijk een vernieuwd parement, erfgevel met licht getoogde muuropeningen onder strek, heiligennis boven de deur, vernieuwd houtwerk naar oud model onder meer luiken, bewaarde rechter zijgevel met twee rondboogluiken, nieuwe nutsgebouwen.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie