Mexicostraat

Beschrijving

Straat met een licht gebogen tracé vanaf de Markt/ Swolstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) is de straat aangeduid als "sentier nr. 24 d' Ichteghem au moulin dit de Veldmolen y de la à Cortemarck" of de "Veldmolenwegel". De benaming Mexicostraat verwijst naar het café "Mexico" dat zich tot 1912 op nummer 45 bevond, en daarna café "Nieuw Mexico" aan de overzijde op nummer 34. De naamgeving verwijst wellicht naar Charlotte, dochter van Leopold I, die in 1857 huwde met Maximiliaan van Oostenrijk, die later keizer van Mexico werd.

Begin van de straat, aaneengesloten bebouwing van onder meer kleine lage huisjes. Nummer 36 is een klein boerenarbeidershuis, dat in het begin van de 21ste eeuw betrokken is bij een achterliggende nieuwbouw; het oude vrijstaande huisje uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw bewaart zijn bakstenen volume (grijsbeschilderd) onder zadeldak (blauwe mechanische pannen), in de linker zijgevel rondboogvenstertje onder druiplijst, de overige muuropeningen zijn gewijzigd. Nummer 34 is een gelijkaardig volume met roodbakstenen parement uit de jaren 1930-1940, rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien, paneeldeur met luifel, bewaarde schuiframen, voortuintje met buisleuningen tussen bakstenen pijlers. Nummer 32 is een roodbakstenen boerenarbeidershuisje onder pannen zadeldak, uit het laatste kwart van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw: voortuintje met recenter laag muurtje, gevelaflijning door baksteenfries, getoogde muuropeningen onder strek (vernieuwd houtwerk, rechter travee gewijzigd), in de linker zijgevel rondboogvenstertje onder druiplijst. Nummer 27: 19de-eeuws huisje met gecementeerd parement met schijnvoegen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gewijzigde rechthoekige muuropeningen. Voorts aaneengesloten bebouwing van twee bouwlagen onder zadeldaken, daterend uit het midden van de 20ste eeuw.

Voorts landelijke straat met weiden en stijgend tracé naar de Diksmuidebaan.

• HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 42.