Molenstraat

Beschrijving

Korte doodlopende straat, ten noorden van de Zuidstraat. Naamgeving naar de "Engelmolen" of "Statiemolen". Deze houten staakmolen op open voet (zie iconografie) werd in 1944-1945 gesloopt. De plattegrond van de molen is nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841).

In het straatbeeld zijn een aantal boerenarbeidershuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw bewaard, doch veelal met nieuwe parementen. Molenstraat nr. 21, boerenarbeiderswoning met links aansluitend een lagere stalling onder zadeldak. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei. Tegen de rechter zijgevel, een beglaasd muurkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwbeeldje. Tevens villabouw vanaf de jaren 1970.

• HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 84-86.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie