Geografisch thema

Ringlaan

ID
15978
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15978

Beschrijving

Verbindingsweg met recht tracé en ringfunctie, vanaf de Oostendesteenweg tot aan het rond punt met de Moerdijkstraat/ Sint-Bertinuslaan/ Koekelarestraat. De weg is nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841), wel diverse wegels. In 1855 is één van de wegels bekend als "de ouden verduisterden Dixmuydschen Heyrweg". De huidige weg is aangelegd in 1984-1985.

De stoomtramlijn Brugge-Leke wordt in 1910 aangelegd met als traject op Ichtegem Koekelarestraat/ Sint-Bertinuslaan/ Ringlaan/ Oude Heirweg/ Zuidstraat. De 'tramstatie' bevond zich op het kruispunt Ringlaan en Moerdijkstraat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er geen burgerlijk tramverkeer, maar wordt de lijn wel gebruikt door de Duitsers. In 1932 wordt de stoomstram vervangen door de 'autorail' of spoorauto voor reizigers, het zogenaamde "Mazoutje". Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden opnieuw stoomtrams ingezet, vanaf 1949 opnieuw de spoorauto. In 1952 wordt de tramlijn afgeschaft en de sporen worden verwijderd. De herberg "De wachtzaal" verdwijnt bij de aanleg van de Ringlaan in 1985.

Divers straatbeeld: boerenarbeidershuisjes, achterin gelegen hoeve, recente villa's en bedrijfsgebouwen (zie bedrijventerrein ten zuiden aansluitend bij de Ringlaan).

  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 48-49, 77.
  • Ichtegem, geraadpleegd op 28 juli 2010.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Herinnering aan de tram

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Monument voor de tram

  • Omvat
    Vlassite

  • Is deel van
    Ichtegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ringlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/15978 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.