Ruidenbergstraat

Beschrijving

Straat met een quasi recht tracé, vanaf de Kortemarkstraat in het verlengde van de Zuster Clarastraat. Loopt over de Kortemarkstraat verder als Zuster Clarastraat tot op de grens met Koekelare en Werken (Kortemark). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid als één weg, "chemin nr. 6 de Wercken à Aertrycke à Bruges" of de "Steenstraet". De Steenstraat (Ruidenbergstraat, Zuster Clarastraat en Steenstraat op Ichtegem) is een historisch belangrijke straat die teruggaat op een secundaire Romeinse heirbaan, tussen Kassel (Noord-Frankrijk) en Aardenburg (Nederland), via Brugge. Opvallend is het rechte tracé. Op het grondgebied Werken en Koekelare en een klein stukje op Ichtegem is op vandaag de benaming Steenstraat bewaard.

De straat bewaart nog deels een landelijk karakter met weides en verspreide hoevebouw. Nummer 30: hoeve met verbouwd karakter zogenaamd "LINDENHOF" (zie opschrift) zie lindes bij de erftoegang, Nummer 33: zogenaamd "DONCKELHOEVE" zie houten naambord, hoevesite met losstaande bestanddelen in L-vormige opstelling, blijkens het kadaster in 1865 gebouwd, boerenhuis met geïncorporeerde stalling onder pannen zadeldak, cementering uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, vernieuwde schuur.

Cluster van een aantal boerenarbeidershuizen uit het einde van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 40: verbouwd boerenarbeidershuis met geïncorporeerde stalling, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), rondboogluik in de rechter zijgvel, achterliggend bakhuis met lager ovenhuisje. Aan het begin van de straat is een stukje kasseiweg bewaard, zie Kortemarkstraat nummer 20/ Ruidenbergstraat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Ichtegem, 1865/19, 1941/55 (bij nr. 33).

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie